Sponsonlu Bağlantılar
orhan gencebay, orhan gencebay şarkıları, orhan gencebay dinle, orhan gencebay indir, orhan gencebay filmleri, orhan gencebay beni,
orhan gencebay sev,


Orhan Gencebay
İsim:  orhan gencebay, orhan gencebay biyografi, orhan gencebay memleketi, orhan gencebay hayatı, orhan.jpg
Görüntüleme: 48
Büyüklük:  58,5 KB (Kilobyte)
Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay (d. 4 Ağustos, 1944; Samsun, Türkiye) Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve aktördür. Müzik dünyasında Orhan Baba olarak tanınır.

Arabesk müzik olarak adlandırılan, fakat kendisinin bu terimi "yanlıştır ve eksiktir" gerekçesiyle reddedip Serbest Türk müziği, özgür Türk müziği, serbest çalışmalar ve Gencebay müziği gibi kavramlarla adlandırdığı, 1960'larda yayılan Türk müziği tarzının yaratıcı ve öncülerindendir. Gencebay, 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığı'nın tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de lâyık görüldü.


Yaşamı-İlk yılları
İsim:  orhan gencebay, orhan gencebay biyografi, orhan gencebay memleketi, orhan gencebay hayatı, orhan.jpg
Görüntüleme: 48
Büyüklük:  58,5 KB (Kilobyte)
Müziğe 6 yaşında, Rus konservatuvarı mezunu ve aslen Kırım göçmeni eski bir opera sanatçısı olan klasik batı müzisyeni Emin Tarakçı'dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında bağlama ve Türk halk müziği dersleri almaya başladı. 10 yaşında ilk beste çalışması olan Kara Kaşlı Esmerdi Kim Bilir Kimi Sevdi isimli eseri yaptı. 13 yaşında Türk Sanat Müziği ve tambur eğitimi almaya başladı. Ortaokul ve lise yıllarında Samsun, Edirne ve İstanbul musiki cemiyetlerinde yaylı tambur, THM cemiyetlerinde ise bağlama çaldı. Samsun ve İstanbul'da halk evlerinin kuruculuğunu yaptı. Kendi açtığı müzik dershanelerinde öğretmenlik yaptı. Çocukluk yıllarında en çok etkilendiği kişi zamanının bağlama üstadı Bayram Aracı'ydı. Gencebay'a o yıllarda bu nedenle küçük Bayram diyorlardı.

İlk profesyonel bestesi "Ruhumda Titreyen Sonsuz Bir Alevsin"i 14 yaşında yapan Orhan Gencebay, 16 yaşından itibaren caz ve rock müziği ile ilgilenmeye başladı, batı nefesli sazlardan oluşan orkestralarda tenor saksofon çaldı. İstanbul'a gelerek, Türkiye'nin ilk konservatuarı ve eski adı Dârülelhan olan İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi, bir süre icra heyetinde bulundu.


Profesyonel geçişi
İsim:  orhan gencebay, orhan gencebay biyografi, orhan gencebay memleketi, orhan gencebay hayatı, orhan.jpg
Görüntüleme: 48
Büyüklük:  58,5 KB (Kilobyte)
1964 yılında TRT Ankara Radyosu sınavına girdi ve yüksek başarıyla kazandı. Fakat, sınavda usulsüzlük olduğu gerekçesiyle sınav iptal edilince, müzik çalışmalarına ara vererek askerlik sebebiyle İstanbul'a gitti. Vatani görevini Heybeliada'da bahriyeli olarak sürdürdüğü yıllarda merasim bölüğü bandosunda saksafon çalmaya devam etti. 1966'da TRT İstanbul Radyosu sınavlarına girdi ve iftiharla kazandı. Aynı yıl, Türkiye çapında yapılan bağlama çalma yarışmasında Arif Sağ ve Cinuçen Tanrıkorur ile birlikte derece aldı. TRT İstanbul Radyosu'nda 10 ay bağlama sanatçılığı yaptı. Kurumun müzikal anlayışının ilerlemeye elverişli ve özgür olmadığı gerekçesiyle 1967 yılında kendi isteği ile ayrıldı.



TRT'den ayrıldıktan sonra, Arif Sağ ile birlikte 1966-1968 arası dönemde Muzaffer Akgün, Yıldız Tezcan,Gülden Karaböcek, Ahmet Sezgin, Şükran Ay, Sabahat Akkiraz, Nuri Sesigüzel gibi birçok sanatçıya bağlama çaldı. Bu dönem içinde Kızılırmak Karakoyun, Ana, Kuyu gibi Türk filmlerinin müzik direktörlüğünü yaptı. İstanbul'daki halk evlerinde Abdullah Nail Bayşu, İsmet Sıral, Burhan Tonguç, Erkin Koray, Ömer Faruk Tekbilek, Vedat Yıldırımbora, Özer Şenay, Neşet Ertaş gibi sanatçılarla sık sık bir araya gelip müzik yaparak gelecekte kendi ortaya koyacağı müziksel sentezin ilk meyvelerini verdi. Ağlıyorum Yana Yana, Gönül bağları, Yıldız Akşamdan Doğarsın, Neredesin Leylâ'm gibi türkü plakları çıkardı. Sevemedim Karagözlüm, Sabır Taşı, Goca Dünya gibi besteleri çeşitli sanatçılar tarafından okunmaya, sanat dünyasında adı besteci ve bağlama virtüözü olarak duyulmaya başlandı.


Kariyerinde hızlı yükselişi
İsim:  orhan gencebay, orhan gencebay biyografi, orhan gencebay memleketi, orhan gencebay hayatı, orhan.jpg
Görüntüleme: 48
Büyüklük:  58,5 KB (Kilobyte)
Türkü plâklarından sonra, 1968 yılında ilk serbest çalışmalar plâğı Sensiz Bahar Geçmiyor-Başa Gelen Çekilirmiş'i çıkardı. Bundan sonra Topkapı Plak ve İstanbul Plak'tan seri olarak plaklar çıkarmaya devam etti. 1969 yılında çıkardığı Bir Teselli Ver-Yorgun Gözler 45'liği ile Türkiye çapında ün yaptı. Bestekâr ve enstrümanist kimliğinin yanı sıra, yorumcu kimliği ile ön plana çıkmaya başladı. Ben Eski Halimle Daha Mesuttum, Hor Görme Garibi, Severek Ayrılalım, Ümit Şarkısı, Sevenler Mesut Olmaz gibi plaklara imza attı. 1971 yılında ise İstanbul Plak'a ortak oldu. 1972 yılında Yaşar Kekeva ile birlikte Kervan Plak şirketini kurdu, şirketin yöneticisi oldu. Kervan Plak, Türkiye'nin ilk yerli sermayeli plak şirketiydi. Bünyesine Erkin Koray, Ajda Pekkan, Muazzez Abacı, Mustafa Sağyaşar, Ahmet Özhan, Kamuran Akkor, Semiha Yankı, Samime Sanay, Neşe Karaböcek, Bedia Akartürk, Nil Burak, Ziya Taşkent, Semiramis Pekkan, Ferdi Özbeğen, Gönül Yazar, Sezen Aksu gibi starları alan Kervan Plak, dönemin plak piyasasının en güçlü şirketlerinden biri oldu.


Orhan Gencebay, bugüne kadar 35 (31 sinema, 4 televizyon) filminde[12] başrol oynadı, 90'a yakın filmde müzik direktörlüğü yaptı. 1000'den fazla[8] bestesi bulunan Orhan Gencebay, bunların 300'e yakınını kendisi seslendirdi.

Orhan Gencebay'ın yaptığı çalışmalara TRT denetleme kurulunca arabesk dendiyse de, Orhan Gencebay bu değerlendirmeyi "yanlıştır ve eksiktir" diyerek kabul etmedi.

Yasal olarak 67 milyon civarı plak ve kaset tirajı olan Orhan Gencebay'ın, korsan üretimlerin yasal üretimlerden 2 kat fazla olduğu düşünülürse, yasal olmayan üretimlerle birlikte 200 milyon civarı tirajı olduğu tahmin ediliyor. Bu da, dünyanın sayılı tiraj rakamlarındandır.

Beyaz Kelebekler grubununda eski solisti olan ses sanatçısı Azize Gencebay'dan boşanan Orhan Gencebay'ın Sevim Emre ile 30 yılı aşkın bir süredir resmî birlikteliği devam etmektedir. Oğlu Altan Gencebay halen Kervan Plak prodüktörlüğünü yürütmektedir.


Günümüz
İsim:  orhan gencebay, orhan gencebay biyografi, orhan gencebay memleketi, orhan gencebay hayatı, orhan.jpg
Görüntüleme: 48
Büyüklük:  58,5 KB (Kilobyte)
Orhan Gencebay, 29 Kasım 2009 tarihinde Milliyet Gazetesi'nden Olcay Ünal Sert'e verdiği röportajda "Batsın Bu Dünya, Türkiye'nin ağıtıdır. Şu bir gerçek, 70'li yıllar çok kötü yıllardı. Günde 100 - 150 kişi öldürülüyordu. 1975'te böyle bir Türkiye'de yaptım Batsın Bu Dünya'yı. O, Türkiye'nin ağıtıdır, ağlanacak parçasıdır." demiştir.

17 Eylül 2012'de Orhan Gencebay'a saygı için Poll Production'dan yayınlanan Orhan Gencebay ile Bir Ömür albümünde Türkiye'nin önde gelen sanatçıları yer alarak Gencebay'ın bestelerini seslendirmiştir.



Filmografi

Sinema
Başlık Rolü Diğer Başrol Oyuncular
1971-Bir Teselli Ver Orhan Tülin Örsek (Nermin)
1972-Sev Dedi Gözlerim Orhan Perihan Savaş (Meral) • Selma Güneri (Serap)
1973-Ben Doğarken Ölmüşüm Orhan Necla Nazır (Sevim)
1974-Dertler Benim Olsun Sebahattin Perihan Savaş (Ayşe)
1975Batsın Bu Dünya Orhan Müjde Ar (Seher)
1975Bir Araya Gelemeyiz Orhan Hülya Koçyiğit (Füsun)
1976-Bıktım Her Gün Ölmekten Orhan Necla Nazır (Meral)
1976-Şoför Haydar Hülya Koçyiğit (Zehra)
1977-Hatasız Kul Olmaz Orhan Akman Fatma Girik (Cennet)
1978-Derdim Dünyadan Büyük Orhan İnci Engin (İpek)
1978-Çilekeş Orhan Gencebay Perihan Savaş (Gül)
1978-Aşkı Ben Mi Yarattım Orhan Gencebay Müjde Ar (Mehtap, Zeliha)
1979-Yarabbim Orhan Perihan Savaş (Gülcan)
1980-Kır Gönlünün Zincirini Orhan Gencebay Müjde Ar (Ebru)
1980-Vazgeç Gönlüm Orhan Canan Perver (Pınar)
1980-Ben Topraktan Bir Canım Orhan Necla Nazır (Pınar)
1981-Feryada Gücüm Yok Orhan Gencebay Müjde Ar (Müge)
1982-Kördüğüm Orhan Gülşen Bubikoğlu (Gülşen)
1982-Bir Yudum Mutluluk Orhan Necla Nazır (Zehra)
1982-Leyla İle Mecnun Kadir Gülşen Bubikoğlu (Leyla)
1983-Zulüm Orhan Güngör Bayrak (Zeynep)
1983-Kahır Orhan Hülya Avşar (Hülya)
1984-Kaptan Orhan Hülya Avşar (Melike)
1984-Dil Yarası Orhan Yaprak Özdemiroğlu (Hülya)
1984-Aşkım Günahımdır Orhan Gencebay Oya Aydoğan (Oya) • Güzin Doğan (İpek)
1985-Doruk Orhan Cüneyt Arkın (Cemil) • Müge Akyamaç (Çiğdem)
1987-Cennet Gözlüm Orhan Perihan Savaş (Handan)
1988-Küçüksün Yavrum Orhan Melike Zobu (Zehra)
1989-Sensiz Yaşıyorum Orhan Gencebay Nilgün Akçaoğlu
1989-Kan Çiçeği Orhan Meral Oğuz (Ayşe)
1990-Utan Orhan Oya Aydoğan (Selma)

Diskografi

Harika Plakçılık

  • Musalla Taşı (1972)
  • Bir Teselli Ver (1972)

Kervan Plakçılık

  • Batsın Bu Dünya (1975)
  • Hatasız Kul Olmaz (1976)
  • Sarhoşun Biri (1976)
  • Benim Dertlerim (1978)
  • Yarabbim (1979)
  • Aşkı Ben Yaratmadım (1980)
  • Ben Topraktan Bir Canım (1981)
  • Kördüğüm (1981)
  • Bir Damla Mutluluk (1982)
  • Leyla ile Mecnun (1983)
  • Dil Yarası (1984)
  • Beni Biraz Anlasaydın (1985)
  • Cennet Gözlüm (1986)
  • Akma Gözlerimden (1987)
  • Emrin Olur (1988)
  • Süper Yıldızlar Kervanı (1988)
  • Ya Evde Yoksan / Seni Arıyorum (1989)
  • Utan / Dokunma (1990)
  • Hasret Rüzgarı (1991)
  • Sende Haklısın (1992)
  • Hayat Devam Ediyor (1993)
  • Yalnız Değilsin (1994)
  • Gönül Dostu (1995)
  • Kiralık Dünya (1996)
  • Klasikleri Sizin Seçtikleriniz (1998)
  • Cevap Ver (1999)
  • Klasikleri Sizin Seçtikleriniz 2 (2001)
  • İdeal Aşk / Batsın Bu Dünya (Remix)(2002)
  • Yürekten Olsun (2004)
  • İstanbul Hatırası / Köprüyü Geçmek (2005)
  • Yargısız İnfaz (2006)
  • Orhan Gencebay Film Müzikleri (2007)
  • Berhudar Ol (2010)
  • Orhan Gencebay ile Bir Ömür (2012)
  • Bedensiz Aşk (2013)


Genel Bilgiler
İsim:  orhan gencebay, orhan gencebay biyografi, orhan gencebay memleketi, orhan gencebay hayatı, orhan.jpg
Görüntüleme: 48
Büyüklük:  58,5 KB (Kilobyte)


Doğum adı Orhan Kencebay
Doğum 4 Ağustos 1944 (73 yaşında)
Samsun, Türkiye
Tarzlar Gencebay müziği
Serbest Türk müziği
Etkilenimler: Arabesk müzik, Türk halk müziği, Klasik Türk müziği, Klasik Batı müziği, Caz, Rock, Yunan folk müziği, İspanyol folk müziği, Laiko, Amerikan folk müziği, Progresif folk, Hint folk müziği, World füzyon
Meslekler şarkıcı, besteci, şair, söz yazarı, aranjör, müzik yönetmeni, müzik yapımcısı, oyuncu
Çalgılar bağlama, divane, tambur, yaylı tambur, ud, cümbüş, buzuki, gitar, sitar, piyano, klavye, ney, keman[7]
Etkin yılları 1966-günümüz
Müzik şirketi Columbia Records (1960-1964)
Türkofon (1964-1967)
İstanbul Plak (1967-1972)
Kervan Plakçılık (1972-günümüz)
Resmî sitesi Resmî sitesi
Önemli çalgılar
Bağlama, elektrobağlama, sitar, gitar, buzuki, tanbur, ud[8], tenor saksofon